Tibetská kefírová huba / mliečne kefírové zrná
mliečny kefír
(darček zadarmo)
Podmienky zaslania:
Kefírové zrná neposielame automaticky, ak máte o ne záujem, musíte ich do objednávky pridať:
Kefírové zrná (Tibetská kefírová huba) sa dajú kúpiť napr. na internete. My vám ich dáme zdarma. Máme ich však len obmedzené množstvo z vlastnej nadprodukcie. Podmienkou pre ich zaslanie je:
– kefírové zrná zašleme len ako súčasť objednávky aspoň jedného produktu z našej ponuky (minimálna hodnota celej objednávky 10€)
– bežné poštovné a balné Vašej objednávky navýšime jednotne o 1,50€ (suma na pokrytie nákladov na liekovku a prípadný nárast poštovného)
– balíček s hubou môže mať posunutý dátum odoslania, balíčky s hubou posielame tak, aby zbytočne nestáli na pošte cez víkendy a sviatky.
– ak máme v ponuke viacej darčekov, v rámci jednej objednávky si môžete vybrať len jeden z nich
– zaslané množstvo necelá polievková lyžica postačuje na opakovanú produkciu cca 1/2 litra kefíru denne, postupne sa rozmnoží
– keďže kefírové zrná zasielame len ako darček, nemôžu byť nijako nárokovateľné
– kefírové zrná neposielame automaticky, pridať do objednávky ich môžete tu:
(v prípade, že ste tak neurobili, svoj záujem avizujte okamžite formou odpovede na mail potvrdzujúci prijatie vašej objednávky)
– kefírové zrná treba čo najskôr namočiť do mlieka, nenechávajte zásielku ani 1 deň zbytočne na pošte
Informácie o Tibetskej kefírovej hube:
Informácii ku kefírovým zrnám je na internete dostatok. Od ich pôvodu cez použitie až po súhrn blahodarných účinkov na organizmus človeka. Snáď len zjednodušene jednou vetou, ak vás oslovil prípravok Super Acidophilus 6mld alebo Super Acidophilus 10mld a probiotiká, porozmýšľajte aj nad kefírom (pozor, kefírové mlieko v obchodoch sa o kefír len “obtrelo”, nie je to kefír).
Niečo navyše ku kefíru nájdete v článku Kefírové zrná / Tibetská kefírová huba.
Stručný postup výroby kefíru prevzatý zo stránok UPJŠ, laboratórne cvičenia:
Princíp:
Kefír je charakterizovaný kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn, Lactobacillus kefir sp. rodu Leuconostoc, Lactococcus a Acetobacter rastúcich v špecifických podmienkach; kefírové zrná sú charakterizované kvasinkami fermentujúcimi laktózu (Kluyveromyces marxianus) a kvasinkami nefermentujúcimi laktózu (Saccharomyces omnisporus, Saccharomyces cerevisae a Saccharomyces exiguus).
Materiál:
kravské mlieko (pozn.: my ho robíme aj z kozieho), kefírové zrná
Pomôcky:
kadička 1 000ml (pozn.: používame väčšiu fľašu od uhoriek s vrchnákom), fľaše, gáza
Postup práce:
Prevarené kravské mlieko (kupované v obchode nie je potrebné prevárať) ochladíme na teplotu 12–15 °C (resp. izbová teplota). Pridáme kefírové zrná, premiešame a necháme pôsobiť 24 hodín (pri izbovej teplote, v chladničke sa kefír tvorí pomalšie). Ak je mlieko zrazené (kefír) precedíme ho do fliaš cez gázu (v gáze ostanú kefírové zrná) a odložíme na chladné miesto (15–20 °C, alebo do chladničky) kvasiť. Vyrobený kefír necháme takto stáť 1–4 dni (pozn.: nie je nutné, môžete ho konzumovať ihneď, po odstáti je však lahodnejší).
Kefírové zrna vyberieme z gázy a opakovane použijeme podľa postupu hore na výrobu ďalšieho kefíru.